Taalvoutjes werd in februari 2012 opgericht door Inger Hollebeek en Vellah Bogle. Beiden werkzaam in de media, stoorden zij zich geregeld aan de vele taalfouten in kranten en tijdschriften. Zij besloten de krachten te bundelen en een Facebookpagina op te richten voor familie en vrienden, waar ze hun frustratie konden delen. Wat oorspronkelijk begon als grap, groeide onverwachts uit tot een ongekend succes: de pagina sprong in een paar maanden van 100 naar 10.000 fans. Dik een jaar later, stond de teller ver boven de 170.000 volgers op Facebook en Twitter en na drieënhalf jaar mochten ze de 400.000ste fan verwelkomen op Facebook. Voor de oprichters nog steeds een verbazingwekkend fenomeen. Maar wie zijn zij nu eigenlijk?
Vellah Bogle (1980) kreeg taal met de paplepel ingegoten. Met een Engelse moeder die erop gebrand was de Nederlandse taal goed onder de knie te krijgen, werd taal ‘zeg maar echt haar ding.’ Na als tiener al voor de Lemniscaatkrant gewerkt te hebben, besloot ze Nederlandse Taal en Cultuur en aansluitend Journalistiek te gaan studeren. Eenmaal afgestudeerd werkte ze als freelancer voor verschillende tijdschriften. Uiteindelijk belandde ze in de online media, waar ze haar sporen verdiende in marketing, sales, webredactie, social media en community management. “Ik geniet ervan om te spelen met taal, om te zoeken naar het juiste woord om de boodschap over te dragen. En al spelend met taal zie je dat bij een verkeerde woordkeuze je boodschap een totaal andere lading kan krijgen. Dat is pijnlijk als je de schrijver bent, maar soms hilarisch voor de lezer.”
Inger Hollebeek (1972) las vroeger altijd als eerste de rubriek ‘Geknipt voor u’ in Vrij Nederland. ‘Geweldig dat ik nu zelf iedere dag met taal en humor bezig kan zijn. Het leuke vind ik dat we mensen met Taalvoutjes niet alleen laten lachen, maar ze ook nog eens bewust maken van het Nederlands.’ De loopbaan van Inger speelde zich niet altijd op het gebied van taal af. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Via een omweg in de architectuur, psychologie en een verblijf in Spanje koos ze definitief voor freelance werk als tekstschrijver en fotograaf. En ze hoopt dat Taalvoutjes een lang leven beschoren is. ‘Want taal blijft leven, of je wilt of niet!’