Boekrecensie: Gids voor de Kantoorjungle

‘Gids voor de kantoorjungle’ is het derde boek van Japke-d. Bouma dat we voor Taalvoutjes recenseren. We kennen haar van haar kantoortaal-observaties en scherpe analyses van communicatie ‘naar de mensen toe’. In haar ‘Gids voor de kantoorjungle’ geeft ze een uitgebreid overzicht van de types die in elke kantoortuin rondlopen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik, vóór ik in het boek begon, dacht: ‘Zou Japke-d. nog iets nieuws en verrassends verzonnen hebben?’. Een minuut nádat ik in het boek begonnen was, zat ik te giechelen. Ze zet haar typetjes zo neer dat je ze bijna kunt ruiken – vooral ‘de Morsige Collega’. Iedereen heeft wel eens staan praten met een ‘Lul van Sales’, al was het maar in de kroeg. En ‘de Collega die Ontzien Moet Worden’ komt absoluut niet alleen op kantoren voor.

Het is een heel fijn boekje voor op de wc: je leest twee à drie stukjes per keer, en dan is het wel weer even klaar. Mijn plan om de ‘Gids voor de Kantoorjungle’ in de trein even soldaat te maken, mislukte jammerlijk – wat ook komt door de stelselmatig korte zinnen waar Japke-d. gebruik van maakt.

Voor mij persoonlijk helpt het ook niet dat ik zelf niet op een kantoor werk, en het boek voor mij weinig herkenbaar is. En herkenbaarheid, dat is natuurlijk de kracht van deze Gids. Dus werk je zelf in een kantoorjungle, of gá je er binnenkort werken? Kopen!

Intussen kwamen er bij mij allemaal ideeën op om hier een gezelschapsspel van te maken: ‘de Jonge Vader’ is de dikste vrienden met ‘de Collega die Ontzien Moet Worden’, die op haar beurt weer elke keer ruzie heeft met ‘de Collega die Overal Lak Aan Heeft’. Iemand zin om hier een tik op te geven?

Is dit boek iets voor jou?

JA: Als je in een kantoortuin werkt en zin hebt in een feest van herkenning.

NEE: Als je thuis in je vrije tijd helemaal niet aan werk, collega’s, kantoren en het koffieapparaat wilt denken.

Column

Het kofschip uitgelegd

Het kofschip uitgelegd

Natuurlijk heb je er wel eens van gehoord (met een d): het kofschip en het fokschaap. Maar wat kon je er ook alweer mee? Het was iets met een d en een t en de v...


Video

Video: discriminerend taalgebruik

Video: discriminerend taalgebruik

Hoe spreken we onze ‘anders gekleurde’ medemens aan? Kees van Kooten en Dr.Kipping zoeken het uit in ‘Keek op de Week.’...


Woordweetje

Eologismen

Eologismen

In onze scheurkalender 2018 staan verspreid over het jaar een aantal eologismen. Maar wat is dat nou, een eologisme? Een eologisme is een nieuw woord dat ontsta...