Boekrecensie: Van Appelbol tot Zeeuwse bolus

Wie zoet is krijgt lekkers … En dat geldt absoluut voor het laatste boek van René Dings. Van Appelbol tot Zeeuwse bolus, elk hoofdstuk is heerlijk om te lezen!

Door Fieke van der Perk

Nu Heel Holland bakt niet op televisie te zien is, is dit boek een goede (zo niet betere) plaatsvervanger. Een heus gebakwoordenboek waarin de heerlijkste zoetigheden zijn opgenomen. Van Appelbol tot Zeeuwse bolus, van froufrou tot kletskop en van oudewijvenkoek tot puddingbroodje: elk gebakje heeft een verrassend eigen verhaal.

Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die van lekker eten, en met name van zoetigheid houdt. De smeuïge verhalen, waarin een vleugje humor is verwerkt, zijn om van te watertanden en schijnen nieuw licht op je favoriete lekkernijen. Zo leren we bijvoorbeeld dat het oudst bekende recept voor een appeltaart wordt genoemd in het Engelse kookboek The forme of Cury uit 1390, wat het verschil is tussen een muffin en een cupcake en dat drollen soms bolussen worden genoemd, omdat ze lijken op de Zeeuwse bolus (en dus niet dat de gebakken bolus zijn naam dankt aan de vorm van een hoop mensendrek).

Is dit boek geschikt voor jou?

JA: Je bent nieuwsgierig en geïnteresseerd in waar bepaalde woorden vandaan komen. Daarnaast ben je een echte zoetekauw en zou je het liefst een bijpassend gebakje eten bij elk hoofdstuk van dit boek.

NEE: Als je op dieet bent, ligt dit boek mogelijk zwaar op de maag. Zelfs bij de zwart-wit getekende gebakjes loopt het water je in de mond.

Auteur: René Dings
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar
Jaar: 2019
Aantal pagina’s: 191
Prijs: €15,-

Psst … Eerder schreven we een recensie over het boek Over straatnamen met name, ook van René Dings. Benieuwd? Hier lees je ‘m!

Hebben?

Woordweetje

Woordweetje: verre vergissingen

Woordweetje: verre vergissingen

Misverstand op misverstand. Zo kun je de ontdekking van het Latijns-Amerikaanse continent wel kenmerken. Het begon natuurlijk met die goeie ouwe Columbus die er...


Woordweetje

Woordweetje: de pijp uitgaan

Woordweetje: de pijp uitgaan

Denk jij bij ‘de pijp uitgaan’ ook aan je opaatje, die gemoedelijk in zijn stoel aan z’n pijp zat te lurken voordat hij ‘de pijp aan Maarten gaf’? En dacht je d...


Woordweetje

Woordweetje: de Nobelprijs

Woordweetje: de Nobelprijs

De datum is 13 april 1888. In een lokale Parijse krant leest Alfred Nobel dat ‘ie dood is. Hij controleert zijn hartslag en kijkt in de spiegel. Volgens d...


Column

Column: Vroegher wasch allesch beeter

Column: Vroegher wasch allesch beeter

Met ’t versgtrijken van den tijd, veranderd’ oock de geschreeven tael. Isch dit nou slegt ende wasch vroegher onsche tael echt beeter? Wij kunnen onsch niet voo...