Boekrecensie: Zwanen paren bij het leven
Jarenlang downloadde ik films, met een gemak alsof ik een zak appels haalde bij de groenteboer. Moeilijker was de zoektocht naar de bijbehorende ondertiteling. ...
Een zwartgeblakerde vleesachtige substantie op je brood. Niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar wanneer het slachtseizoen is begonnen, is het smullen geblazen. Balkenbrij – of poetes zoals het in de zuidelijke contreien genoemd wordt – is voedsel in de categorie: ‘Heerlijk, totdat je weet wat erin zit’.
Dat is dan ook het grote gevaar, zodra je weet dat er slachtafval, vleesvocht(!) en bloed in zit, klinkt het een stuk minder aantrekkelijk als beleg voor op je ochtendbammetje. Nu je toch al bekend bent met de ingrediënten en je zin in de gebakken bloedlap wat is getemperd, is het misschien ook wel interessant om te weten waarom het balkenbrij heet.
Er gaan geruchten dat het woord ‘balk’ erin zit, omdat het vleesafval vroeger aan de balken werd geknoopt, om er vervolgens brij van te maken. Meer aannemelijk is de afleiding van ‘balg’: een overkoepelend woord voor buik en pens. Letterlijk de brij uit de buik van een varken dus. Lik mayonaise erbij en genieten maar. Smakelijk!
Weet jij ook iets te vertellen over de herkomst van een woord? Schrijf het op en stuur je woordweetje in! Wie weet zie je je eigen naam dan binnenkort wel op onze site verschijnen.
Jarenlang downloadde ik films, met een gemak alsof ik een zak appels haalde bij de groenteboer. Moeilijker was de zoektocht naar de bijbehorende ondertiteling. ...
Iedereen had er vroeger wel een: een teddybeer. Die van mij was lichtblauw. Hij miste een oog en had een scheve glimlach. Ik noemde hem Teddy. De originaliteits...
Je zult het maar zijn: de zondebok van het gezelschap. Maar waarom word je dan zo genoemd?...
Zoveel landen, zoveel talen, om over letters en leestekens nog niet eens te spreken. Die gekke Duitsers met hun ß, de Spanjaarden met de ñ en wat dacht je van h...